Løgn og Holocaust

Kronik bragt i Politiken 25 januar 2000, 2 . sektion side 5

Af Mikkel Andersson

Sagen om historikeren David Irving og benægtelsen af holocaust er ikke en debat mellem to teorier, men et forsøg på gennem politiserende pseudovidenskab at rehabilitere nationalsocialismen og beslægtede ideologier, mener kronikøren, der er IT-konsulent og i flere år har forsket i emnet.

Ifølge pamfletten er troen på holocaust resultatet af en jødisk konspiration, der skulle gennemtvinge oprettelsen af Israel og plante et skyldkompleks i de vestlige lande og hermed sikre moralsk og økonomisk støtte til Israel og alverdens jøder i al fremtid. For at udbrede og opretholde holocaustmyten koordinerede de jødiske konspiratorer enorme mængder vidneudsagn fra 'ofre'. Desuden blev tusinder af tyskere, østrigere, ukrainere og andre nazikollaboratører, der fra 1945 og til langt op i 1970erne blev dømt for forbrydelser i dødslejrene, torteret, indtil de kom med de ønskede tilståelser. Titusindvis af dokumenter blev forfalsket og på snedigste vis placeret i arkiver rundt om i verden.

Også faghistorikere, der beskæftigede sig med holocaust, blev overtalt til at gå med i konspirationen. Enten frivilligt eller fordi de måtte frygte, hvilke repressalier de kunne blive udsat for fra den magtfulde jødiske sammensværgelse, hvis de stod frem og erklærede, hvad de, ifølge forfatteren til Did 6 Million Really Die?, godt vidste var sandt: at holocaust er en myte. Ifølge pamfletten.

Pamfletten var ikke ny. Den blev skrevet i starten af 1970erne af Richard Verall, der på det tidspunkt var redaktør af den engelske nyfascistiske organisation National Fronts publikation Spearhead.

På Zündels lagerliste var også titler som The Hitler We Loved And Why, Hitler The Unknown Artist samt et fantastisk værk ved navn UFOs: The Secret Nazi Weapon der handler om nazisternes hemmelige ufo-baser på Antarktis, om hvordan de blev indrettet dybt i Jordens indre under Sydpolen, og om hvordan Zündel agter at arrangere en ekspedition dertil for at finde dem.

Men i 1988 handlede det ikke om Sydpolen. Det handlede om Polen og hvad der var foregået der under Anden Verdenskrig. Ernst Zündel havde ved at forsøge at føre sandhedsbevis for pamflettens påstande held til at dreje retssagen væk fra spørgsmålet, om han havde forhånet en etnisk minoritet ved at udbrede falske nyheder om, hvorvidt massemordet på jøderne overhovedet havde fundet sted. Logikken heri var, at han ikke ville kunne dømmes for udbredelse af løgnagtig racistisk propaganda, hvis han kunne bevise, at han havde ret i, at holocaust ikke havde fundet sted.

Til dette formål fremskaffede Zündel en række såkaldte ekspertvidner, der skulle hjælpe med at føre sandhedsbevis for pamflettens påstande.

Blandt disse var en engelsk forfatter ved navn David Irving. Han var en forkætret skikkelse, der især havde udmærket sig ved en kontroversiel biografi over Adolf Hitler, hvori han hævder, at Hitler ikke kendte til 'Endlösung'. Frem til 1988 havde Irving aldrig benægtet holocaust. Han havde, ud over forsøgene på at rense Hitler for skyld, stort set undgået at beskæftige sig med emnet i sine bøger og på intet tidspunkt benægtet nazisternes massemord på Europas jøder.

Men umiddelbart før Irving skulle vidne i retssagen, ændrede han radikalt sin holdning til dette spørgsmål. Angiveligt fordi han blev konfronteret med pamflettens 'afsløringer' og fordi han fik forelagt den såkaldte Leuchterrapport - en rapport lavet af en amerikansk henrettelsesudstyrskonstruktør ved navn Fred Leuchter, der af Zündel blev betalt for at rejse til Polen og tage prøver af resterne af gaskamrene til analyse. Den færdige rapport postulerede, at de gasrester, der blev fundet, var så små, at de påståede gaskamre aldrig kunne have fungeret effektivt.

Selv om Fred Leuchter allerede før Irvings vidneudsagn var blevet afsløret som totalt uvidende om selv de mest elementære egenskaber ved Zyklon B, gaskamrenes oprindelige konstruktion og håndteringen af gassen, og selv om det var kommet frem, at Leuchter løgnagtigt havde udgivet sig for ingeniør, holdt Irving fast ved sin nye overbevisning: Holocaust var svindel.

I vidneskranken forklarede Irving til Zündels forsvarer, at han, som et resultat af sine nye opdagelser, ikke mente, at der noget sted i det nazistiske bureaukrati havde eksisteret en plan om at udrydde Europas jøder, at han ikke mente, at nazisternes egne rapporter om henrettelser af jøder på østfronten af de såkaldte Einsatzgrupper var autentiske, og frem for alt, at der aldrig havde fundet systematiske massegasninger sted.

Dermed distancerede Irving sig ikke alene fra samtlige faghistorikere, men han lod sig også velvilligt omklamre af de allermest rabiate antisemitter og højreekstremister. Hvorvidt dette var et overlagt træk, som Irving foretog, fordi han nok engang troede, at han kunne være historieskrivningens enfant terrible og samtidig bevare sit omdømme som en kompetent Hitlerbiograf, eller om han virkelig troede på den primitive historieforfalskning, som han blev forelagt af Zündel, finder vi nok aldrig ud af. Imidlertid har Irving lige siden konsekvent benægtet gaskamrenes eksistens, ligesom han i stadig stigende grad har positioneret sig som nazisternes og antisemitternes hofhistoriker.

Tilsyneladende havde Irving regnet med, at han som som forfatter til sin Hitlerbiografi stadig ville være velkommen i de akademiske kredse og arkiver rundt om i verden, som han før havde frekventeret, selv om han benægtede, at den nazistiske stat havde forsøgt at udrydde de europæiske jøder, og mere end insinuerede, at det var jøderne, der havde foranstaltet et bluffnummer, hvormed de havde holdt verden for nar i mere end 50 år. Imidlertid blev det meget hurtigt gjort klart for Irving, at han var helt igennem uønsket rundt omkring i verden. I Italien, Australien, Sydafrika og Canada er han nægtet indrejse. Tyskland er han ligeledes udelukket fra, og han har tidligere siddet fængslet for overtrædelse af landets paragraf om hetz mod minoriteter som et resultat af at benægte holocaust på tysk jord.

De fleste forskere, der tidligere samarbejdede med eller udtrykte sympati for Irvings arbejder, ønsker i dag ikke at have noget med ham at gøre. I England har flere forlag nægtet at trykke hans bøger, og i USA udkommer flere af dem kun på miniforlaget Historical Review Press. Et forlag ejet af Institute for Historical Review (IHR), der i mange år har været den internationale koordinerende faktor i holocaust-benægtelsen internationalt. 'Instituttet' består dog i dag stort set kun af en postboks i Costa Mesa, og dets udgivelser begrænser sig til kvartalsskriftet Journal of Historical Review.

Journal of Historical Review indeholder primært benægtelser af de vigtigste elementer i holocaust.

At komme ind på IHRs forhold til organiseret amerikansk nazisme og antisemitisme her bliver for omfattende. Lad mig blot nævne, at redaktøren af JHR, Mark Weber, igennem 80erne også var redaktør for National Vanguard, der er partiavisen for USAs og verdens største nazistparti National Alliance, og at IHRs leder Greg Raven også har en lang fortid bag sig på den yderste højrefløj og er af den opfattelse, at Hitler var dette århundredes største mand og leder.

IHR har flere gange anvendt David Irving som taler ved seminarer, det sporadisk arrangerede i 1980erne. I perioder har han også været en særdeles flittig skribent i JHR. Som en kendt holocaustbenægter har David Irving naturligvis en biografi på IHRs hjemmeside, hvor han bl.a. er citeret for over for et publikum af Dresdenborgere at have udtalt følgende om de allieredes bombardement af byen i 1945:

»Mine damer og herrer, overlevende og efterkommere fra Dresdens holocaust. Dresdens holocaust skete virkelig. Jødernes holocaust i Auschwitz' gaskamre er en fabrikation. Jeg skammer mig over at være englænder«.

Dette er desværre på ingen måde et enkeltstående tilfælde. Efter at interessen for Irvings meninger og respekten for samme er forsvundet i de akademiske miljøer, har han vendt sig fuldt og helt imod den alleryderste højrefløj og har verden over holdt tale for nazistiske og antisemitiske grupperinger af enhver afskygning.

Der er imidlertid ingen tvivl om, at det er en rolle, som Irving er svært utilfreds med. I Ron Rosenbaums bog Explaining Hitler fra 1998, der gennem interview med en række kendte Hitlerbiografiforfattere prøver at tegne et billede af deres opfattelse af og forhold til Hitler, forklarer Irving selv, hvordan han ser på at holde taler foran et sådant publikum:

»Hvad andet kan jeg gøre? Jeg er blevet nægtet en platform globalt, hvor kan jeg ellers gøre min stemme hørt? Så snart jeg vender tilbage til de normale fora for debat, vil jeg ryste den upassende sko af, som jeg for øjeblikket står i«.

At Irving stadig, trods sin afstandtagen fra dem, hyldes som en helt af disse mennesker, er sigende for deres åndelige niveau og desperate mangel på frontfigurer med blot et absolut minimum af anerkendelse i den videnskabelige verden.

Det er i lyset af denne forhistorie, at den aktuelle sag, som Irving har anlagt mod Deborah Lipstadt, skal ses. Der er adskillige anklagepunkter i sagen, der skal vurderes af retten, men det centrale i sagen er, at David Irving hævder, at professor Lipstadt i sin bog Denying the Holocaust uberettiget har kaldt ham for holocaustbenægter og dermed bevidst været med til at ødelægge hans omdømme.

For Irvings vedkommende, er der udelukkende tale om spil for galleriet. Som ovenfor dokumenteret har Irving gentagne gange benægtet holocaust. Helt, delvist og særdeles konsekvent gennem en periode på 12 år. Irving er ikke blot i et ophidset øjeblik kommet med en bemærkning, der svagt kunne antyde noget sådant. Han har på tryk, i medierne og ved foredrag gang på gang postuleret, at gasningerne ikke fandt sted, at der ikke forelå nogen ordre om at udføre udryddelserne, at holocaust kort sagt er et fupnummer, og har velvilligt associeret sig med de mest rabiate elementer på den yderste højrefløj.

Det centrale spørgsmål er så, hvorfor David Irving anlægger sag om dette spørgsmål i det hele taget, da man skulle kunne antage, at det ville være en snild sag at påvise, at Irving benægter holocaust, og hvorfor Irving netop - ud af de tusinder af mennesker, der har betegnet ham som sådan - har valgt at anlægge sag mod Deborah Lipstadt.

Svaret skal vi tilbage til den tidligere omtalte retssag mod Ernst Zündel i 1988 for at finde. Gennem denne retssag formåede nazisten Ernst Zündel at skabe massiv medieopmærksomhed om sine vanvittige teorier. Ved at vende en sag om forhånelse af etniske minoriteter til et spørgsmål om, hvorvidt holocaust havde fundet sted, og ved at forsøge at føre sandhedsbevis for sine påstande formåede Zündel at trække de større medier til.

Troligt troppede medierne op dag efter dag og skrev om denne nazist, der af en jødisk holocaust-overlevende var blevet anklaget for forhånelse af etniske minoriteter, og om hvordan den upartiske dommer nu skulle afgøre, hvem der havde ret, og hvem der løj: nazisten af tysk afstamning eller jøden, der overlevede holocaust.

Det er en eksponering, der passer i benægternes kram. Ikke alene fremstilles det, som om der er tale om to jævnbyrdige parter, som hver har deres egne interesser på spil i sagen. Den jødiske overlevende, der hader nazister, og nazisten, der vil rehabilitere Hitler og tilsværte jøderne. To parter, der hver har deres grunde til at være partiske. Over denne partiskhed svæver dommeren så, den upartiske, der evner at skelne mellem sandhed og løgn.

Dette er netop det image som benægterne gerne vil give den brede offentlighed. At der er tale om to parter med hver sin interesse i sagen, og om en videnskabelig diskussion om en historisk begivenhed.

De såkaldte revisionister sætter trods alt bare spørgsmålstegn ved en historisk begivenhed som så mange andre. Problemet er bare, at vi ikke taler om, hvorvidt kong Arthur var en historisk person eller en myte. Vi taler om en direkte anklage mod de mennesker af den jødiske tro, der har gennemgået ufattelige lidelser i dødslejrene, mistet deres familie, ejendele og må leve som traumatiserede mennesker resten af deres liv, for ikke alene at lyve om deres lidelser, men være del af en langt større afpresningsaktion rettet mod deres bødler, tyskerne. Det korte af det lange er, at holocaustbenægtere er ideologisk motiverede historieforfalskere.

Derfor er David Irvings søgsmål mod Deborah Lipstadt ikke historien om Davids kamp mod Goliat. Det er et vel-overvejet og kalkuleret forsøg på at skabe medieomtale. Irving vil forsøge at trække utallige betalte eksperter ind i retssalen, forsøge at omfortolke dokumenter til ukendelighed og forsøge at påpege fejl og mangler for dermed at prøve at dokumentere, at holocaust ikke fandt sted, og at betegnelsen holocaustbenægter følgelig er et meningsløst skældsord. Irving ønsker ikke at dokumentere dette over for dommeren - han er fløjtende ligeglad med dommerens mening, eftersom han på forhånd ved, han vil tabe, ganske som alle andre benægtere har gjort før ham.

Problemet er på ingen måde rettens holdning eller sagens udfald. Problemet er at pressen stiller sig op ved sidelinien og troligt rapporterer fra denne retssag, som om der faktisk var tale om, at det var holocaust som historisk begivenhed, der var sået tvivl om. At pressen gang på gang fremstiller David Irving som en karakter, der ustandseligt bliver jagtet af en nådesløs jødisk lobby, hvis mål det er at ødelægge hans omdømme, fordi han måske engang har været en smule 'politisk ukorrekt' og sagt noget provokatorisk, og ikke som en iskold spiller, der fuldt bevidst har valgt at gøre udbredelse af troen på en global jødisk konspiration, der igennem 60 år har afpresset hele den vestlige verden, til sit levebrød.

Det ses primært i den engelsksprogede presse, hvor The Sunday Times skrev om sagen under overskriften 'Judgment Day for the Holocaust-historians', men også herhjemme hvor David Gress i sin artikel om Irving 8.1. i Politiken fremstiller ham som en generelt velrenommeret historiker og så sandelig også henviser til det tidligere nævnte Institute for Historical Review som en »neutral kilde« til information om David Irving.

Det er ikke første gang benægterne får taletid i medierne - ikke engang første gang herhjemme. Men det er første gang, der har været en så relativt respekteret benægter som David Irving. De fleste, der har et overfladisk kendskab til hans værker, der ikke er præget af hverken antisemitisme eller udtalt Hitlerbeundring og som kun i et enkelt af sine større værker direkte benægter holocaust, vil typisk uden videre købe Irvings historie om, at han så sandelig ikke er holocaust-benægter.

Irving er en veluddannet, velartikuleret mand, der indgyder tillid, og som trods alt stadig har stumper af sit omdømme tilbage. Dette er de indtryk, de fleste får og skriver ud fra. Det er bare ikke korrekt. For selv om han langtfra er nogen Ernst Zündel, der udgiver bøger om nazisternes hemmelige ufo-baser og heiler offentligt, er han lige så farlig, og hans ærinde er præcis det samme.

Medmindre pressen vågner op og indser, at der faktisk ikke er tale om en debat mellem to konkurrerende teorier, men om et racistisk forsøg på gennem politiserende pseudovidenskab at lægge en minoritetsgruppe for had og rehabilitere nationalsocialismen og beslægtede ideologier, så er der ingen tvivl om, at vi kommer til at opleve en voldsom vækst i antallet af folk, der faktisk tror på, at holocaust var en myte.